FKAAS

Photo by Shangyou Shi on Unsplash

FKAAS gir innspill til endring av serveringsloven

Næringsdepartementet inviterte FKAAS til innspillsmøte og ber om innspill fra medlemmene om endringer i serveringsloven

I begynnelsen av november var styret i FKAAS invitert til Næringsdepartementet for å gi innspill til endringer i serveringsloven. Vi har over flere år hørt snakk om at serveringsloven skal opphøre eller endres, sist på FKAAS nasjonale alkoholfaglige konferanse i april. Nå kan det se ut til at en skroting av serveringsloven er lagt død, men at det kommer flere endringer. Nå ønsker departementet å få flere innspill fra FKAAS medlemmer. 
 
Signe Louise Berthelsen, som var en av deltakerne på møtet har oppsummert møtet. - Vi hadde et godt møte, og opplevde å bli lyttet til, sier Signe Louise. Departementet går altså bort fra å "skrote" serveringsloven, men ønsker å forenkle lovverket, for næringen sin del. Bevillingssystemet står fast, forteller Signe. Næringsdepartementet er i innspillsfasen for lovendringene, slik at det vil ta tid før vi ser hva endringene blir.  FKAAS stilte spørsmål ved om behovet for etablererprøven, og fremmet et ønske om samordning av vandelskravene. Selv om føringene for endringene er forenkling for næringen, er det ønskelig fra kommunene sin side at serveringsloven og alkoholloven blir mer samkjørt, blant annet på vandelskravet. Lovens virkeområde ble også tatt opp. FKAAS mener departementet må se på områder som catering, take-away og andre nye konsepter som "popup-restauranter". Kommunenes kontrollmuligheter og  ressurser var et annet tema som FKAAS løftet. Skal det for eksempel innføres et gebyr, slik som på skjenkebevillinger, slik at kommunene kan kontrollere mer systematisk?
 
Departementet er naturlig nok opptatt av at næringen skal få enklest mulig villkår, samtidig som intensjonen med et bevillingskrav blir ivaretatt. De viser blant annet til Oslo sitt arbeid med å heldigitalisere søknadsprosessen, noe som selvsagt også kan gavne kommunene som er opptatt av effektiv saksbehandling. Departementet er også veldig opptatt av betydningen av like konkurransevillkår for næringen.
 
- Departementet er fortsatt tidlig i prosessen, men det er flott at de ønsker innspill fra våre medlemmer, sier leder i FKAAS, Gro Gaarder. Det er tross alt svært mye fagkunnskap og erfaring i kommunene. Vi skal kanalisere innspill som medlemmene våre har videre til departementet. 
 
Har du innspill til endringer du mener departementet bør ta med seg videre i arbeidet, send en epost til Denne e-postadressa er beskytta mot program som samlar e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne sjå den.. Det er ikke satt noen frist for arbeidet, når dette eventuellt blir satt, vil vi sende ut informasjon om dette til medlemmene. 
 

OBS! Informasjonskapsler på fkaas.no.

Ved å klikke "jeg forstår", godtar du bruken. Se vår personvernerklæring i hovedmenyen. Les mer

Jeg forstår

www.fkaas.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese mer om dette i vår personvernerklæring.